Durszlak.pl

piątek, 23 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe z wiśniami.

Rogaliki
 z wiśniami
z ciasta krucho-drożdżowego
(łatwiejsze niż drożdżowe)
Wiśnie można zastąpić kawałkami czekolady


Czas: Przygotowanie razem z czasem oczekiwania 2,5 godziny; pieczenie 17 min.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • na zaczyn: 8 g drożdży suchych instant (lub 25 świeżych), 1 łyżeczka cukru,1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka mąki pszennej białej
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • na nadzienie:300 g wiśni (mogą być mrożone posypane mąką ziemniaczaną)
  • cukier puder do posypania gotowych rogalików

Przygotowanie:
  1. Jeśli używasz wiśni mrożonych to wcześniej je rozmroź i przed samym nadziewaniem rogalików, wymieszaj z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej (ale nie wcześniej bo się zrobi paciaja)
  2. Zaczyn: Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie w kubku z  ciepłym mlekiem i odstaw przykryte ściereczką na 15 min. aż się spienią.
  3. Miękkie masło rozetrzyj palcami razem z mąką tak aby miało strukturę mielonych migdałów.
  4. Dodaj jajko roztrzepane z 2 łyżkami cukru pudru , spieniony zaczyn, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiaj reką albo robotem ok 10 min aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. 
  5. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 2 godziny ( ciasto prawie wcale nie podrośnie ale tak ma być)
  6. Rozgrzej piekarnik do 200*C.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i zostaw na 20 min. żeby się ogrzało.Z ciasta uformuj 3 kulki i każdą rozwałkuj na prostokąt. Wytnij trójkąty.
  8. Na każdym trójkącie z szerszej strony układaj po 2 lub 3 wiśnie. Zwiń od szerszego brzegu formując rogaliki.
  9. Układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 17 min. lub 15 min. jeśli wolisz bledsze.










    1 komentarz :

    OK