Durszlak.pl

czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniczki dojrzewające-początek

Ciasto piernikowe cioci Janki
Trzeba je zrobić 2 tygodnie wcześniej


Czas: 2 tygodnie.

Składniki:
  • 1/2 kg miodu
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki sody
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • przyprawa do piernika


Przygotowanie:
  1. Masło z cukrem rozpuścić, dodać miód. Wystudzić.
  2. Dodać sodę, wbić 3 jajka i wymieszać.
  3. Dodawać po 1 szklance mąki i przyprawę do piernika. Teraz ciasto jest rzadkie, ale potem zgęstnieje.
  4. Wynieść w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie ( ja wynoszę do garażu, może być balkon jak nie ma mrozu)
  5. Po 2 tygodniach można robić dalej.
  6. Reszta przepisu przed świętami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK