Ciasto piernikowe cioci Janki
Trzeba je zrobić 2 tygodnie wcześniej
Składniki:
- 1/2 kg miodu
- 1 kg mąki
- 3 łyżki sody
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- przyprawa do piernika
Przygotowanie:
- Masło z cukrem rozpuścić, dodać miód. Wystudzić.
- Dodać sodę, wbić 3 jajka i wymieszać.
- Dodawać po 1 szklance mąki i przyprawę do piernika. Teraz ciasto jest rzadkie, ale potem zgęstnieje.
- Wynieść w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie ( ja wynoszę do garażu, może być balkon jak nie ma mrozu)
- Po 2 tygodniach można robić dalej.
- Reszta przepisu przed świętami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK