Durszlak.pl

niedziela, 2 listopada 2014

Pieczone pierogi z fetą i szuszonymi pomidorami

Pierogi z ciasta drożdżowego
z nadzieniem
 z fety
suszonych pomidorów
cukinii
i podsmażonej szynki z cebulą


 Czas: przygotowanie 1 godz.; pieczenie 20 min


Składniki:
  • na ciasto
  •  250 g mąki białej
  • 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
  • 100-120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 do 3 łyżek oliwy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • na farsz:
  • 4 kawałki pomidorów suszonych w zalewie oliwnej
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (lub cienkiego boczku)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 50 g fety pokrojonej w małą kostkę
  • 2 łyżki serka typu almette
  • kawałek cukinii (ok. 5 cm.)
  • oliwa do smażenia ( może być z zalewy od suszonych pomidorów)
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1.   Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać ok 110 ml letniej wody i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto jest gęste.
  2.  Farsz.Cebulę, szynkę (lub boczek), cukinię i suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażyć na lekko złoty kolor, po chwili dodać szynkę i posmażyć ok. 1 min. Następnie dodać cukinię i suszone pomidory i smażyć mieszając ok. 3 do 4 min. Wyłączyć ogień, dodać 2 łyżki serka almette, fetę i natkę pietruszki i wymieszać. Posmakuj i dopraw solą i pieprzem.
  3. Włącz piekarnik na 190*C.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj mniej więcej na kształt prostokąta na grubość ok 4 mm (mój miał wymiary 45 cm x 35 cm). Pokrój ciasto na kwadraty o boku ok. 8 cm.
  5. Na każdy kwadrat nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
  6.  Wbij jajko do małej miseczki, rozmieszaj je widelcem. Pierogi połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj  jajkiem. Można zrobić więcej małych pierogów np. na kolację albo żeby wziąć jako kanapkę.

1 komentarz :

OK