Mięciutkie drożdżówki
z nadzieniem jabłkowo - cynamonowym
lub brzoskwiniami z puszki
jak mamy mniej czasu
Czas: wyrastanie ciasta ok 1,5 godz.; pieczenie 20 do 25 min.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 g drożdży świeżych (lub 1 torebka suchych)
- 2 żółtka jajka w temperaturze pokojowej
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
- cukier puder do posypania
- 4 średnie jabłka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- można użyć brzoskwiń z puszki ( nie dodajemy wtedy cynamonu,miodu i cytryny)
Przygotowanie:
- Ciasto. W misce rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i łyżeczką mąki w 1/3 szklance ciepłego mleku. Zaczyn zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. W Pozostałe mleko podgrzać ( nie gotować), rozpuścić w nim masło i cukier waniliowy. Do zaczynu dodajemy jajka i mieszamy; następnie rozpuszczone masło, mąkę szczyptę soli i mieszamy.Wyrabiamy ciasto ok 5 min. mikserem.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem ok. 1 godz. lub az ciasto podwoi swoją objętość.
- Nadzienie. Jabłka , obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i gotujemy 5 min. Pozostawiamy do ostudzenia. Jeśli używamy brzoskwinie to odsączamy z zalewy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
- Po godzinie ciasto przerabiamy krótko rękami . Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy kwadraty, nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok 15 min do napuszenia.
- Smarujemy pierożki białkiem ubitym lekko z 1 łyżką wody. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 do 25 min. ( aż się zarumienią).
- Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK