Durszlak.pl

wtorek, 4 listopada 2014

Drożdżowe pierożki z jabłkami lub brzoskwiniami

Mięciutkie drożdżówki
z nadzieniem jabłkowo - cynamonowym
lub brzoskwiniami z puszki 
jak mamy mniej czasu



Czas: wyrastanie ciasta ok 1,5 godz.; pieczenie 20 do 25 min.



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży świeżych (lub 1 torebka suchych)
  • 2 żółtka jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania
Składniki na nadzienie:
  • 4 średnie jabłka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • można użyć brzoskwiń z puszki ( nie dodajemy wtedy cynamonu,miodu i cytryny)

Przygotowanie:
  1. Ciasto. W misce  rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i łyżeczką mąki w 1/3 szklance ciepłego mleku. Zaczyn zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. W Pozostałe mleko podgrzać ( nie gotować), rozpuścić w nim masło i cukier waniliowy.  Do zaczynu dodajemy jajka i mieszamy; następnie rozpuszczone masło, mąkę szczyptę soli i mieszamy.Wyrabiamy ciasto ok 5 min. mikserem.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy pod przykryciem ok. 1 godz. lub az ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Nadzienie. Jabłka , obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawy i gotujemy 5 min. Pozostawiamy do ostudzenia. Jeśli używamy brzoskwinie to odsączamy z zalewy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
  4. Po godzinie ciasto przerabiamy krótko rękami . Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy kwadraty, nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok 15 min do napuszenia. 
  5. Smarujemy pierożki białkiem ubitym lekko z 1 łyżką wody. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 do 25 min. ( aż się zarumienią).
  6. Posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK