Łosoś zapiekany w piekarniku
pod parmezanem
z pietruszką
lub szpinakiem
z bazyliowo-ziemniaczanym puree
i marchewką
Składniki, 2 porcje:
- 300 g filetu z łososia
- 2 szczypty soli
- czarny pieprz
- marynata:4 łyżki białego wina, sok z 1/4 limonki (lub cytryny),szczypta cukru (jeśli nie masz białego wina to zastąp 1 łyżką wody i sokiem z cytryny)
- 3 łyżki tartego parmezanu ( lub innego sera)
- 3 łyżki zielonej pietruszki ( lub szpinaku) drobno pokrojonej.
- skórka z 1/3 limonki (lub cytryny), tylko kolorowa część bez białego bo jest gorzkie
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
- kawałeczek cebuli ( ok.1/4 małej, startej na tarce z drobnymi oczkami)
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie:listki bazylii i 2 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie:
- Łososia umyć, sprawdzić czy nie ma ości i posypać solą i czarnym pieprzem (można pokroić na porcje). W żaroodpornym naczyniu (w którym będzie się piekła ryba) wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej łososia , skórą do góry. Pozostawić na 1/2 godziny.
- Piekarnik rozgrzac do temp. 190*C.
- Przygotować panierkę. Wymieszać składniki na panierkę, pilnując aby skórkę limonki lub cytryny zetrzeć cieniutką warstwą bo białe pod spodem robi się gorzkie.
- Ziemniaki obrać, gotować 25 min w osolonej wodzie. Potem przecisnąć praską, dodając łyżkę masła i 1 łyżkę posiekanych listków świeżej bazylii( lub 1 łyżeczkę suszonej). Mrożoną marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min).
- Łososia obrócić skórą do dołu. Rozsmarować panierkę na łososiu. Ryba może leżeć w marynacie. Wstawić do piekarnika na 20 do25 min.
- Podawać z ziemniakami, marchewką i jogurtem greckim.
wiedziałaś jak wzmóc we mnie apetyt... <3 boooskieeee !
OdpowiedzUsuń