Durszlak.pl

środa, 29 października 2014

Gulasz z ryb morskich.

Pikantny gulasz
z papryki 
sosu pomidorowego
i dorsza

Czas: ok 1 godzina.


Składniki:
  • 250 g filetów białej ryby np. dorsza
  • 5 dkg wędzonego boczku
  • 1/2 czerwonej papryki świeżej
  • 1 szklanka pasaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego ( lub koncentrat pomidorowy+woda)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • przyprawy: po 1 łyżeczce tymianku,papryki w proszku słodkiej i sosu sojowego.
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa do smażenia
  • dodatki: szczypiorek lub zielona pietruszka, bułka.

Przygotowanie:
  1. Rybę  umyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą.
  2. Cebulę, boczek i paprykę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć boczek, a gdy zacznie się rumienić dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 2 min. Dodać 1/2 łyżeczki cukru, paprykę przemieszać i smażyć ok 1/2 min.
  3. Dodać tymianek,sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy i przecier. Wymieszać i zagotować.
  4. Dodać rybę i gotować 15 min.
  5. Podawać posypaną szczypiorkiem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK