szpinak
szczypiorek
zielonkawy melon
seler naciowy
ser feta
pestki dyni
Czas:15 min
Składniki:
dla 2 osób
- 2 duże garście szpinaku ( może być rukola)
- 1/3 melona obranego ze skóry pokrojonego w grubą kostkę
- 1 łodyga selera naciowego obranego
- 4 łodygi grubego szczypiorku
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki pestek dyni
- sos winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz czarny świeżo mielony ( 3 przekręcenia młynka)
Przygotowanie:
- Szpinak umyć i osuszyć. Seler można obrać z wierzchniej łykowatej skórki i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek umyć i pokroić w plasterki.
- Pestki dyni podprażyć na suchej patelni przez ok 5 min. ciągle mieszając, aby nie przypalić.
- Wymieszać składniki na sos winegret. Fetę pokroić albo pokruszyć widelcem.
- układać na talerzu warstwami: szpinak,seler, pokruszona feta, szczypior i polać sosem.
- Podawać z razowym chlebem żytnim.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK