Durszlak.pl

czwartek, 2 czerwca 2016

Zielona sałatka z melonem

szpinak
szczypiorek
zielonkawy melon
seler naciowy
ser feta
pestki dyni



Czas:15 min

Składniki:
dla 2 osób

  • 2 duże garście szpinaku ( może być rukola)
  • 1/3 melona obranego ze skóry pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego obranego
  • 4 łodygi grubego szczypiorku
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta 
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sos winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz czarny świeżo mielony ( 3 przekręcenia młynka)

Przygotowanie:
  1. Szpinak umyć i osuszyć. Seler można obrać z wierzchniej łykowatej skórki i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek umyć i pokroić w plasterki. 
  2. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni przez ok 5 min. ciągle mieszając, aby nie przypalić.
  3. Wymieszać składniki na sos winegret. Fetę pokroić albo pokruszyć widelcem.
  4. układać na talerzu warstwami: szpinak,seler, pokruszona feta, szczypior i polać sosem.
  5. Podawać z razowym chlebem żytnim.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK