Durszlak.pl

wtorek, 7 czerwca 2016

Naleśniki obiadowe z warzywami

Ciasto z dodatkiem curry
farsz z cebuli
cukinii
pomidorów
szynki
czosnku
marchewki
selera naciowego





Czas: ok 0,5 godz.

Składniki:

  • Na ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 1/3 łyżeczki soli.
Farsz:
  • 1/2 cebula pokrojonej w kostkę
  • kawałek cukinii (ok 1/2 małej)
  • 1 cm ostrej papryczki ( można zastąpić 1/3 łyżeczki ostrej w proszku)
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 3 plastry szynki drobiowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka "złocistej" Kamisa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 łodyga selera obranego i pokrojonego w plasterki
  • 2 młode marchewki ( umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
  • kawałek sałaty rzymskiej ( ok. 4 czubate łyżki pokrojonej w paseczki)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub koperku
  • 2 szczypiorki z cebulką
  • 50 g sera feta 
  • Przyprawy:1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego
Sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę



Przygotowanie:
  1. Ciasto. Roztrzepać 2 jajka z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, curry, sól i dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką-rózgą. Pozostawić na 20 min.
  2. W międzyczasie przygotować farsz. Podsmażyć cebulę na 2 łyżkach oleju z posiekaną w drobną kosteczkę ostrą papryczką ( jeśli używasz suszoną to dodaj na końcu smażenia). Jak cebula zacznie się rumienić dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, czosnek, szynkę drobno pokrojoną, posyp przyprawą do kurczaka. Przesmaż wszystko przez 3-5 min. Wyłącz palnik.
  3. Do gorącego farszu dodaj pozostałe składniki (już nie podgrzewaj) :pomidora, selera, marchewki, ser feta pokrojony w kostkę, sałatę rzymską pokrojoną w paski, szczypiorki, zieloną pietruszkę i koperek. Wymieszaj i dopraw: sosem sojowym, octem balsamicznym i 1 łyżką oliwy z oliwek.
  4. Usmaż naleśniki na teflonowej patelni. Mi wyszło 5 naleśników. Na 1 naleśnik wylewałam 1 chochlę ciasta ( mieściła ok 13 łyżek ciasta).
  5. Sos czosnkowy. Wymieszać wszystkie składniki na sos w oddzielnej misce. 
  6. Nakładać farsz na połowę ciepłego naleśnika i składać na pół. Polać sosem. Jeśli farsz za mocno przestygł to podgrzej.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK