Durszlak.pl

piątek, 3 czerwca 2016

Hummus z fasoli

Biała fasola
masło migdałowe
czosnek
sok z cytryny
przyprawy


Czas: moczenie i gotowanie fasoli ok.4 godz.; miksowanie, doprawianie 15 min



Składniki:
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 3 łyżki masła migdałowego ( z prażonych migdałów zamiast sezamowej pasty tahini)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • przyprawy: po 1 łyżeczce suszonej pietruszki i koperku, szczypta przyprawy curry, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • ogórek świeży i koperek 

Przygotowanie:
  1. Fasolę zalać gorącą wodą tak żeby woda była ok 2 cm ponad fasolą i pozostawić na 3 godz.
  2. Po tym czasie zagotować fasolę bez przykrycia ( będzie się pienić), potem zmniejszyć gaz przykryć i gotować przez 1 godz. (Można gotować fasolę w wodzie, w której się moczyła, ale ja zalałam nową wodą, aby pozbyć się części składników wzdymających.).
  3. Przestudzić, odlać wodę do szklanki ( przyda się do rozcińczenia jeśli hummus będzie zbyt gęsty.)
  4. Zmiksować fasolę, dodać czosnek, masło migdałowe, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Posmakować , dosolić albo dodać więcej ostrej papryki.
  5. Ogórka pokroić w ukośne plastry i posmarować hummusem.
  6. Pozostały przełożyć do słoika, schować do lodówki, zużyć w ciągu 4,5 dni.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK