Biała fasola
masło migdałowe
czosnek
sok z cytryny
przyprawy
Czas: moczenie i gotowanie fasoli ok.4 godz.; miksowanie, doprawianie 15 min
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli
- 3 łyżki masła migdałowego ( z prażonych migdałów zamiast sezamowej pasty tahini)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- przyprawy: po 1 łyżeczce suszonej pietruszki i koperku, szczypta przyprawy curry, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- ogórek świeży i koperek
Przygotowanie:
- Fasolę zalać gorącą wodą tak żeby woda była ok 2 cm ponad fasolą i pozostawić na 3 godz.
- Po tym czasie zagotować fasolę bez przykrycia ( będzie się pienić), potem zmniejszyć gaz przykryć i gotować przez 1 godz. (Można gotować fasolę w wodzie, w której się moczyła, ale ja zalałam nową wodą, aby pozbyć się części składników wzdymających.).
- Przestudzić, odlać wodę do szklanki ( przyda się do rozcińczenia jeśli hummus będzie zbyt gęsty.)
- Zmiksować fasolę, dodać czosnek, masło migdałowe, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Posmakować , dosolić albo dodać więcej ostrej papryki.
- Ogórka pokroić w ukośne plastry i posmarować hummusem.
- Pozostały przełożyć do słoika, schować do lodówki, zużyć w ciągu 4,5 dni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK