Durszlak.pl

sobota, 11 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i budyniem.

Ciasto
budyń waniliowy
truskawki
galaretka




Czas: przygotowanie 20 min; pieczenie spodu 15-20 min;wykończenie i czas oczekiwania aż stężeje galaretka ok 30 min.do 1 godziny (zależy od temperatury otoczenia).



Składniki:
  • szklanka mąki pszennej białej + 3 łyżki do podsypywania przy wyrabianiu
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 70 g masła zimnego z lodówki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy ( taki na 0,5 l mleka)
  • 0,5 l mleka do budyniu
  • 1 łyżka cukru do budyniu
  • 350 g truskawek (ja dałam 26 sztuk, zależy od wielkości)
  • 1 galaretka truskawkowa


Przygotowanie:
  1. Ciasto. Wsypać szklankę mąki, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru  i posiekane nożem zimne masło do miski. Rozgniataj końcami palców tak żeby powstały okruszki, wtedy dodaj jajko. Zagnieć całość w kulę ( podsypywać mąką jak będzie się kleić do rąk).
  2. Ugotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, ale zmniejszyć ilość wody do 1szklanki (opakowanie najczęściej jest na 1/2 litra czyli ok 2 szklanki). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Rozgnieść ręką na mały okrągły placek, położyć na dno formy na tartę. Wylepić całe dno rozciągając palcami (można też rozwałkować). Wstawić formę do lodówki na ok 20 min.
  4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 *C 
  5. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.
  6. Wstawić ciasto do piekarnika na 15 min.(Ja  piekłam w 200*C z termoobiegiem przez 15 min; w tradycyjnych przepisach na kruche ciasto jest 180*C i 15 min, ale ja chciałam mieć mocno spieczone, ponieważ budyń trochę rozmoczy ciasto)
  7. W czasie gdy ciasto się piecze: umyć truskawki, obrać z listków i przekroić na pół.
  8. Sprawdzić czy galaretka nie tężeje, przemieszać bo potrzebna jest taka zaczynająca gęstnieć.
  9. Rozsmarować budyń na kruchym cieście. Układać połówki truskawek na budyniu. Polać truskawki tężejącą galaretką. Można wstawić do lodówki do stężenia galaretki lub pozostawić w chłodnym miejscu.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK