mielona wołowina
pomidory jeszcze w wersji zimowej
makaron Soba
czosnek
zioła prowansalskie
bazylia
Czas:25 min.
Składniki:
- 250 g mielona wołowina
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 białej cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 100 g makaronu Soba (cienki brązowo-szary makaron z mąki gryczanej)
- Przyprawy. po 1/2 łyżeczki: soli, ziół prowansalskich, papryki słodkiej , pieprzu czarnego
- do posypania: 3 łyżki startego Grana padano lub parmezanu, świeża bazylia
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Rozgrzać lekko oliwę na patelni ,wrzucić cebulę i podsmażać przez 4 min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać posiekany czosnek i krótko przesmażyć (ok 1/2 min, bo zrobi się gorzki).
- Dodać mięso , wymieszać z cebulą tak aby mięso pokryło dno patelni równą warstwą. Podsmażać na dużym ogniu tak aby mięso stało się brązowe. Zmniejszyć ogień i dodać 1/2 płaskiej łyżeczki soli, pieprz, paprykę w proszku, szybko przemieszać (1/2 min. bo papryka szybko się przypala). Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i sos sojowy. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 10 min. Na końcu posmakować i w razie potrzeby dosolić i doprawić sokiem z cytryny.
- W międzyczasie wlać do garnka ok. 1 litra wody, dodać 1/4 łyżeczki soli i zagotować. Wsypać makaron i gotować wg czasu podanego na opakowaniu makaronu. Odcedzić.
- Makaron układać na środku talerza a na niego wykładać mięsny sos. Posypać serem jeśli używamy i bazylią.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK