Dużo czekolady
pierwsze truskawki
Czas: przygotowanie 20 min; pieczenie 30 min
na podstawie przepisu z bloga: smakolykibereniki.blogspot.com
Składniki:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 70 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ziaren wanilii
- 2 szczypty soli
- ok 20 szt. truskawek
- forma do Brownie 28 x 28 cm
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić ( ale nie zagotować), dodać pokruszoną czekoladę i roztopić mieszając, przestudzić.
- Piekarnik nagrzać do 180*C.
- Truskawki umyć, oderwać liście i przekroić każdą na pół.
- Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę (ubijać około 5 min)
- Do masy z jajek dodać w 4 partiach mąkę, kakao i sól, wymieszać mikserem.
- Wlać lekko ciepłą czekoladę, wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- Na masie czekoladowej ułożyć truskawki przecięciem do góry.
- Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 25 do 30 minut. Ciasto jest wilgotne (nie pieczemy do suchego patyczka).
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń