Durszlak.pl

sobota, 28 maja 2016

Brownie z truskawkami

Dużo czekolady
pierwsze truskawki





Czas: przygotowanie 20 min; pieczenie 30 min



na podstawie przepisu z bloga: smakolykibereniki.blogspot.com


Składniki:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g  masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • 2 szczypty soli
  • ok 20 szt. truskawek
  • forma do Brownie 28 x 28 cm

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić ( ale nie zagotować), dodać pokruszoną czekoladę i roztopić mieszając, przestudzić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180*C.
  3. Truskawki umyć, oderwać liście i przekroić każdą na pół.
  4. Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę (ubijać około 5 min)
  5. Do masy z jajek dodać w 4 partiach mąkę, kakao i sól, wymieszać mikserem.
  6. Wlać lekko ciepłą czekoladę, wymieszać.
  7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  8. Na masie czekoladowej ułożyć truskawki przecięciem do góry.
  9. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 25 do 30 minut. Ciasto jest wilgotne (nie pieczemy do suchego patyczka).







1 komentarz :

OK