Durszlak.pl

sobota, 26 marca 2016

Sernikobrownie z wiśniami

czekoladowe brownie
waniliowy sernik
wiśnie





Czas:pieczenie 30 min, przygotowanie  1 godz.





Składniki:
masa serowa
  • 900 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki serka typu almette śmietankowego (albo ricottę)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • nasionka wanilii z 1/2 laski
wiśnie
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej
brownie
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli




Przygotowanie:
  1. Mrożone wiśnie włożyć do małego garnka, podgrzewać na malutkim ogniu ok 10 min, co jakiś czas mieszając, aż się rozmrożą i puszczą sok. Dodać cukier i przyprawę piernikową, rozpuścić. Dodać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać łyżkę gorącego soku, rozmieszać i dolać do wiśni energicznie mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 *C. 100 g masła rozpuścić, włożyć do niego 1/2 tabliczki czekolady i mieszając roztopić czekoladę.
  3. W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę ( przestudzoną), zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, kakao i szczyptę soli, 2 łyżki przygotowanych wiśni i zmiksować na jednolite ciasto.
  4. Wyłożyć na blaszkę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 min. Wyjąć ciasto, a piekarnik przestawić na 180*C.
  5. W tym czasie przecisnąć twaróg przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić jak masz czym). Do twarogu dodać serek typu almette, wanilię, cukier i zmiksować. Dodać jajko, zmiksować, potem mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować (zmiksowałam wszystko blenderem na gładką masę).Masę twarogową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu układać po łyżeczce wiśni, lekko wciskając w masę serową.
  6. Wstawić do piekarnika na 35 min.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK