czekoladowe brownie
waniliowy sernik
i
wiśnie
Czas:pieczenie 30 min, przygotowanie 1 godz.
Składniki:
masa serowa
- 900 g twarogu półtłustego
- 4 łyżki serka typu almette
śmietankowego (albo ricottę)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki
ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru białego
- nasionka wanilii z 1/2 laski
- 300 g mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 łyżeczki przyprawy
piernikowej
brownie
- 100 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mrożone wiśnie włożyć
do małego garnka, podgrzewać na malutkim ogniu ok 10 min, co jakiś czas
mieszając, aż się rozmrożą i puszczą sok. Dodać cukier i przyprawę
piernikową, rozpuścić. Dodać sok z cytryny. Mąkę
ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać łyżkę gorącego
soku, rozmieszać i dolać do wiśni energicznie mieszając. Zagotować i zdjąć
z ognia.
- Piekarnik rozgrzać do 160
*C. 100 g masła rozpuścić, włożyć do niego 1/2 tabliczki
czekolady i mieszając roztopić czekoladę.
- W oddzielnej misce
zmiksować jajka z cukrem, dodać roztopioną
czekoladę ( przestudzoną), zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę, kakao i szczyptę soli, 2 łyżki przygotowanych
wiśni i zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć na blaszkę, wyrównać
powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 min. Wyjąć
ciasto, a piekarnik przestawić na 180*C.
- W tym czasie przecisnąć twaróg przez
praskę do ziemniaków ( lub zmielić jak masz czym). Do twarogu
dodać serek typu almette, wanilię, cukier i
zmiksować. Dodać jajko, zmiksować, potem mąkę
ziemniaczaną i ponownie zmiksować (zmiksowałam wszystko
blenderem na gładką masę).Masę twarogową wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu układać po łyżeczce wiśni, lekko wciskając w masę serową.
- Wstawić do piekarnika na 35
min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK