Durszlak.pl

środa, 16 marca 2016

Tarta jabłkowa Tatin

Tarta Tatin
trochę odchudzona
z jabłkami
i cytrynowym spodem
odwracana po upieczeniu 




Czas:przygotowanie 40 minut; pieczenie 30-35 min



Składniki:
  • 6 małych jabłek plus 2 łyżki cukru i sok z połowy cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny


Przygotowanie:
  1. Mąkę wraz z solą i cukrem, skórką startą z cytryny (zetrzeć trzeba delikatnie tylko żółtą część bo to białe zrobi się gorzkie) wymieszać w misce. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami z mąką.
  2.  Zrobić w mące z masłem wgłębienie i wbić jajko, dodać wodę i zagnieść szybko ciasto ( pod koniec zagniatania jeśli ciasto lepi się mocno do ręki można podsypać łyżką mąki). Uformować kulę owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 215*C.
  4. Jabłka obrać, przekroić wzdłuż osi pionowej i poziomej na cztery części ( albo więcej jeśli jabłko jest większe) i oczyścić z gniazd nasiennych.
  5. Formę do tarty posmarować łyżeczką masła i układać koncentrycznie jabłka (czyli robiąc z nich koła). Posypać jabłka 2 łyżkami cukru i polać sokiem z połowy cytryny.
  6. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Przykryć nim jabłka i zagiąć brzegi ciasta wciskając je przy krawędzi formy tak żeby opatulić jabłka.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 min.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, formę przykryć talerzem, a następnie odwrócić i wyjąć ciasto tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Podawać ciepłą. Można dodać lody albo gęsty jogurt.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK