Tarta Tatin
trochę odchudzona
z jabłkami
i cytrynowym spodem
odwracana po upieczeniu
odwracana po upieczeniu
Czas:przygotowanie 40 minut; pieczenie 30-35 min
Składniki:
- 6 małych jabłek plus 2 łyżki cukru i sok z połowy cytryny
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę wraz z solą i cukrem, skórką startą z cytryny (zetrzeć trzeba delikatnie tylko żółtą część bo to białe zrobi się gorzkie) wymieszać w misce. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami z mąką.
- Zrobić w mące z masłem wgłębienie i wbić jajko, dodać wodę i zagnieść szybko ciasto ( pod koniec zagniatania jeśli ciasto lepi się mocno do ręki można podsypać łyżką mąki). Uformować kulę owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 215*C.
- Jabłka obrać, przekroić wzdłuż osi pionowej i poziomej na cztery części ( albo więcej jeśli jabłko jest większe) i oczyścić z gniazd nasiennych.
- Formę do tarty posmarować łyżeczką masła i układać koncentrycznie jabłka (czyli robiąc z nich koła). Posypać jabłka 2 łyżkami cukru i polać sokiem z połowy cytryny.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Przykryć nim jabłka i zagiąć brzegi ciasta wciskając je przy krawędzi formy tak żeby opatulić jabłka.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 min.
- Po wyjęciu z piekarnika, formę przykryć talerzem, a następnie odwrócić i wyjąć ciasto tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu. Podawać ciepłą. Można dodać lody albo gęsty jogurt.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK