Durszlak.pl

poniedziałek, 17 listopada 2014

Łosoś pod panierką z sera.

Łosoś zapiekany w piekarniku
pod parmezanem
z pietruszką
lub szpinakiem
z bazyliowo-ziemniaczanym puree
i marchewką 




 Składniki, 2 porcje:
  •  300 g filetu z łososia
  • 2 szczypty soli
  • czarny pieprz
  •  marynata:4 łyżki białego wina, sok z 1/4 limonki (lub cytryny),szczypta cukru (jeśli nie masz białego wina to zastąp 1 łyżką wody i sokiem z cytryny)
Panierka:
  • 3 łyżki tartego parmezanu ( lub innego sera)
  • 3 łyżki zielonej pietruszki ( lub szpinaku) drobno pokrojonej.
  • skórka z 1/3 limonki (lub cytryny), tylko kolorowa część bez białego bo jest gorzkie
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałeczek cebuli ( ok.1/4 małej, startej na tarce z drobnymi oczkami)
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie:listki bazylii i 2 łyżki mielonych migdałów
Dodatki: puree z ziemniaków z bazylią; gotowana marchewka ( może być mrożona ); gęsty jogurt grecki lub śmietana.


Przygotowanie:
  1.  Łososia umyć, sprawdzić czy nie ma ości i posypać solą i czarnym pieprzem   (można pokroić na porcje). W żaroodpornym naczyniu (w którym będzie się piekła ryba) wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej łososia , skórą do góry. Pozostawić na 1/2 godziny.
  2. Piekarnik rozgrzac do temp. 190*C.
  3. Przygotować panierkę. Wymieszać składniki na panierkę, pilnując aby skórkę limonki lub cytryny zetrzeć cieniutką warstwą bo białe pod spodem robi się gorzkie.
  4. Ziemniaki obrać, gotować 25 min w osolonej wodzie. Potem przecisnąć praską, dodając łyżkę masła i 1 łyżkę posiekanych listków świeżej bazylii( lub 1 łyżeczkę suszonej). Mrożoną marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min).
  5. Łososia obrócić skórą do dołu. Rozsmarować panierkę na łososiu. Ryba może leżeć w marynacie. Wstawić do piekarnika na 20 do25 min.
  6. Podawać z ziemniakami, marchewką i jogurtem greckim.





1 komentarz :

OK