Durszlak.pl

niedziela, 8 marca 2015

Ciasto marchewkowe.

Ciasto z marchewki
wiórków kokosowych
orzechów włoskich




Czas: przygotowanie 20 min; pieczenie 50 min.


Składniki:
  • 4 marchewki surowe drobno starte
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 krążki ananasa drobno pokrojonego świeżego lub z puszki ( ja dałam jabłko bo zapomniałam kupić)
  • 200 g mąki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • polewa:  150 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub domowy;  3 czubate łyżki cukru pudru.


Przygotowanie:
  1. Utrzyj mikserem serek na polewę  z cukrem pudrem i wstaw na czas pieczenia do lodówki aby stężała. 
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 170*C.
  3. U trzyj jajka mikserem, dodaj brązowy cukier i ucieraj dalej aż masa będzie gładka i puszysta, dodaj olej, szczyptę soli i dalej ucieraj.
  4. Do powstałej masy dodaj cynamon, proszek do pieczenia,sodę i wymieszaj. Następnie domieszaj startą marchew, ananasa lub jabłko i wiórki kokosowe.
  5. Formę 24 cm x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i piecz 50 min.
  6. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, przestudź i posmaruj polewą z serka.



2 komentarze :

OK