Durszlak.pl

piątek, 3 października 2014

Knedle ze śliwkami

Śliwki
w cieście ziemniaczanym.




Czas: przygotowanie 1 godz.; gotowanie 5 min.


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • śliwki typu węgierki ok 1/2 kg
dodatki: jogurt grecki lub inny naturalny, cynamon, cukier


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok 23 min. Rozgnieść praską i ostudzić.
  2. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, szczypta soli i zagnieść ciasto.
  3. Śliwki wypestkować. Posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżką cukru.
  4. Odrywać kawałki ciasta, utoczyć kulkę. Rozgnieść kulkę na płaski placuszek, położyć śliwkę na środek. Zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi.
  5. Zagotować wodę w dużym garnku z 1/2 łyżeczki soli. Wkładać knedle partiami do dotującej się wody i gotować 5 min.
  6. Odcedzić po 5 min. Podawać polane jogurtem i posypane cynamonem z cukrem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK