Śliwki
w cieście ziemniaczanym.
Czas: przygotowanie 1 godz.; gotowanie 5 min.
Składniki:
dodatki: jogurt grecki lub inny naturalny, cynamon, cukierPrzygotowanie:
- Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok 23 min. Rozgnieść praską i ostudzić.
- Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, szczypta soli i zagnieść ciasto.
- Śliwki wypestkować. Posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżką cukru.
- Odrywać kawałki ciasta, utoczyć kulkę. Rozgnieść kulkę na płaski placuszek, położyć śliwkę na środek. Zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi.
- Zagotować wodę w dużym garnku z 1/2 łyżeczki soli. Wkładać knedle partiami do dotującej się wody i gotować 5 min.
- Odcedzić po 5 min. Podawać polane jogurtem i posypane cynamonem z cukrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK