Durszlak.pl

środa, 26 sierpnia 2015

Naleśniki z waniliowymi jabłkami

Jabłka z duszone z prawdziwą wanilią
zawinięte w cieplutkie ciasto naleśnikowe
polane jogurtem
posypane kuleczkami-borówkami.



Czas:Przygotowanie ciasta(razem z czasem oczekiwania): 35 min; smażenie 10min.



Składniki:
  • nadzienie:2 jabłka, 1/3 laski wanilii, 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka masła
  • 8 łyżek mąki pszennej białej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 30g roztopionego i ostudzonego ciasta
  • olej do smażenia naleśników
  • dodatki:jogurt naturalny, borówki, kiwi.

Przygotowanie:
  1.  Rozpuścić i ostudzić masło. Mleko zmiksować z jajkami, dodać mąkę, szczyptę soli, cukier zmiksować. Pod koniec miksowania dodać ostudzone do temperatury pokojowej masło. Pozostawić na ok. 30 min.
  2. Nadzienie. Laskę wanilii przeciąć na pół i łyżeczką wybrać nasiona wanilii. Jabłka obrać pokroić, dodać masło, cukier, ziarenka wanilii i skórkę wanilii bez nasion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok.10 min.
  3. Usmażyć naleśniki na teflonowej patelni na nie dużym ogniu( mi wyszło 5 sztuk). Szybko się rumienią bo ciasto zawiera cukier i masło ( łatwo przypalić).
  4. Na gorących naleśnikach ułożyć ciepłe jabłka i zawinąć w tradycyjny rulon lub złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
  5. Udekorować jogurtem i posypać borówkami.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK